„Meil on 12 sünnitusosakonda üle Eesti ja ma väga loodan, et sealt nüüd rohkem midagi ära ei kustutata, et need jäävad. Ja õige mitmes osakonnas on võimalus palgata endale oma ämmaemand (keda kutsutakse ka eraämmaemandaks või individuaalämmaemandaks). Mõte on selles, et selle ämmaemandaga on naine enne sünnitust juba paar korda kohtunud ning neil on omavahel tõesti hea klapp. See ämmaemand on sünnitava naisega koos kogu sünnituse vältel ja ka mõned tunnid peale sünnitust. 

Selline võimalus ei ole teistes Euroopa riikides iseenesestmõistetav. Ja mul on selle eraämmaemanda küsimusega sageli väike eetiline dilemma. Üks küsimus on selles, et milliseks kujuneb selle ämmaemanda töökoormus, sest talle jääb ju endiselt ka tema valvetöö. Aga olemuslikult seisneb dilemma minu jaoks selles, et ma tahaksin, et meil Eestis kõik naised saaksid võimaluse sünnitada nii, et nad tunneks end kuningannadena – et neid kõige paremas ja väärikamas mõttes teenindatakse sünnitusel. Ja et selle eest ei peaks ekstra maksma – see võiks olla standard,“ soovib ämmaemanduse eestkõneleja parimaid sünnituskogemusi kõikidele sünnitavatele naistele, sest tema sõnul on peamine usaldusetunne.

Eesti Ämmaemandate Ühing tähistab 5. mail rahvusvahelist ämmaemandate päeva 3. mail toimuva traditsioonilise EÄÜ konverentsiga, mille tänavuseks teemaks on „Armastus on kõige all“. 

*

Liis Raag on ämmaemand ja Eesti Ämmaemandate Ühingu president. Ta ise nimetab end „teise ringi ämmaemandaks“, sest enne selle ameti omandamist Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis õppis ta hoopis Tartu Ülikoolis sotsioloogiat ja töötas seejärel Välisministeeriumis ning hiljem konsultatsioonifirmas Fontes. Lisaks erialaühingu juhtimisele on tema põhitöö sünnitusabis ja raseduse kulgu jälgiva ämmaemandana. Liis Raag on kolme lapse ema, tema hobideks on loodus ja loomad.

Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb juttu rasedusest, sünnitamisest ja emadusest, muu hulgas ka douladest ehk sünnitoetajatest, millised on sünnitamise tulevikusuunad, kõikvõimalike nõudmiste kasvamise mõjust vaimsele tervisele ning sellest, mida lapsed oma emalt enim vajavad.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

Liis Raag, Ingrid Peek

Jaga
Kommentaarid